Gezond- en veiligheid

Gezond- en veiligheid

Enjoy! Preschool heeft regels ten aanzien van gezond- en veiligheid. Deze lijsten zijn te vinden in de mappen “gezondheid” en “veiligheid” op de bruine planken achterin. Daarnaast zijn er nog de huisregels.

Met de kinderen worden daarover de onderstaande afspraken gemaakt.

Gezondheid

Handen wassen

Kinderen wassen hun handjes na toiletbezoek, voor het eten en indien nodig (na het verven of plakken bijvoorbeeld).

Bij ziekte van kinderen of leidsters

In geval van besmettelijke ziektes zal de leiding niet werken en zullen de kinderen ook thuisblijven. Ouders en leiding zullen bij kennisneming van besmettelijke ziektes zo snel mogelijk op de hoogte worden gebracht.

In geval van verkoudheid, koortslip, wondjes en dergelijke zal extra worden gelet op handen wassen (na niezen, hoesten, snotneuzen, hand voor de mond, bloed aan de handen) en we zullen het lichamelijk contact met de anderen kinderen minimaliseren (kussen, knuffelen)

Neuzen snuiten doen we met een schone tissue.

Voeding

Bij Enjoy! Preschool krijgen de kinderen waar mogelijk biologisch eten en drinken en zo min mogelijk suiker. De kinderen drinken biologische melk of diksap. Ze eten biologisch brood en ook crackers. Verder tussendoor bijvoorbeeld een rijstwafel, ontbijtkoek of een cracker. Altijd wordt er groente en fruit van het seizoen gegeten. De inhoud van de koelkast wordt dagelijks nagekeken.

Uiteraard houden wij rekening met de wensen van ouders. Allergieën van kinderen worden in acht genomen. (Er hangt een lijst aan de binnenkant van een keukenkastje).

Speelgoed

Het speelgoed wordt ongeveer één keer per maand schoongemaakt of eerder waar nodig. (Bijvoorbeeld veelgebruikt of namaak eten en drinken, of als er een kind aanwezig is dat verkouden is. Speelgoed dat stuk is of incompleet gooien we direct weg.

Het meeste speelgoed wordt opgeborgen in bakken met deksel, het overige speelgoed wordt wekelijks afgenomen met een vochtige doek.

De verkleedkleding wordt maandelijks gewassen.

Ventilatie

De deuren staan bij mooi weer open. We hebben een ventilatie beleid in onze gezondheidsrisico-inventarisatie opgenomen. Deze map (risico/veiligheid en pedagogisch werkplan) inzichtelijk bij Enjoy! Preschool op de bruine plank achterin de ruimte.

Speeltuintjes in omgeving

Enjoy! Preschool maakt gebruik van speeltuintjes in de omgeving. Altijd onder toezicht van minimaal twee leidsters en daarbij wordt gelopen of gefietst met de bakfiets. Meer hierover vindt u in onze veiligheidsrisico-inventarisatie, eveneens in desbetreffende map op de bruine plank achterin de ruimte.

Warm weer

Boven de 20 graden zullen de kinderen regelmatig worden ingesmeerd met zonnebrandcreme. Ook zullen zij tijdens de heetste uren van de dag uit de zon blijven en dan binnen zijn of in de schaduw.

Medicatie

Als ouders Enjoy! vraagt medicijnen toe te dienen aan hun kinderen, dan gebeurt dat. We leggen de afspraak schriftelijk vast. Medewerkers dienen geen medicijnen toe zonder overleg met ouders (paracetamol en dergelijke), en bij zorgen over de gezondheid van een kind, wordt contact opgenomen met de ouders.

EHBO

Er is altijd een medewerker aanwezig die in het bezit is van een geldig EHBO- diploma, te vinden in de map “Enjoy! Preschool -personeel”, eveneens in te zien. Deze staat ook op de bruine plank.

Schoonmaken

Er wordt elke dag gestofzuigd en twee keer in de week gedweild voordat de kinderen komen. Toiletten worden voor en na opvang schoongemaakt. Als de kinderen hebben gegeten en gedronken wordt de tafel afgenomen. Gestoft wordt er zo vaak als nodig, minimaal één keer in de week. De keuken wordt dagelijks schoongehouden. In elke vakantie maken we met het team beide ruimtes grondig schoon.

Er is geen computer aanwezig bij Enjoy! Preschool.

Voorzorgsmaatregelen:

• De muren zijn glad.
  • De ramen zijn voorzien van dubbelglas.
  • De deuren zijn voorzien van veiligheidsglas.
  • Snoeren zijn zoveel mogelijk weggewerkt.
  • Stopcontacten zitten laag en zijn kindveilig.
  • Schoonmaakmiddelen staan hoog.
  • Speelgoed is duurzaam en gecontroleerd.
  • Waterkoker staat ver op de aanrecht.
  • Magnetron staat hoog.
  • Lucifers en aanstekers zijn goed opgeborgen.
  • Als de leiding thee heeft, houdt hij of zij dat bij zich en neemt geen kind op schoot.
  • Kraan in toilet heeft alleen koud water.
  • Kraan in keuken wordt gebruikt onder toezicht.
  • Buitenspeelgoed wordt regelmatig gecontroleerd.
  • Er is een ontruimingsplan aanwezig op beide locaties. (te vinden bij de uitgang)
  • De kinderen worden vervoerd met een bakfiets voorzien van veiligheidsriempjes.

En dan nog….

Enjoy! heeft een eigen ongevallenverzekering.